Barn, Djur, Hälsa, Mat

Varför det är rätt att pastörisera mjölken

Det finns så mycket missförstånd kring begreppet opastöriserad mjölk. Jag ska ge er en snabb genomgång, så ni vet vad ni ska tycka. Skönt va?

Missförstånd nummer ett: Raw milk på engelska är detsamma som råmjölk. Nej, raw milk är opastöriserad mjölk, det vill säga icke upphettad mjölk. Råmjölk är istället detsamma som kolostrum, det vill säga den antikroppsrika och ofta extra näringstäta mjölk som ett däggdjur producerar under tiden kring förlossningen. En del djur är mer beroende än andra av råmjölken, beroende på hur mycket antikroppar som förs över redan i moderlivet. Vi människor anses inte ha så stort behov av råmjölken (vad vi vet…), medan till exempel kalven är väldigt beroende av att få i sig råmjölk för att ha ett fungerande immunförsvar som liten. (Nå, råmjölk är opastöriserad också såklart, för vid upphettning blir den ju till kalvdans. Gott!)

Missförstånd nummer två: Opastöriserad (ko-)mjölk är extra nyttig för oss människor. Det finns de som menar att viktiga enzymer och mikronäringsämnen förstörs vid upphettning, att fett- och aminosyror förändras på ett negativt sätt och att vårt immunförsvar mår bra av den naturliga mjölkfloran. Det framhålls ofta att mjölk från en bra skött nötbesättning inte innehåller några dåliga bakterier (som om alla för oss skadliga bakterier kommer från smuts?).

Det stämmer inte. Man kan inte se på en besättning vilken sorts bakterier korna bär på. En glad och sund ko kan bära på bakterier som kan vara sjukdomsframkallande för människor, utan att det märks på kon. Tyvärr. Alla dåliga bakterier är inte bajsbakterier, även om till exempel salmonella och EHEC är exempel på just detta. Dessa båda kan ge svår sjukdom som kan ge kroniska problem – eller till och med leda till döden – hos människor med nedsatt immunförsvar, till exempel barn.Man kan drabbas av de listiga listeriabakterierna genom opastöriserad mjölk, något som kan leda till allt från symtomlöshet (skönt!) till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (mycket oskönt!). Gravida kvinnor kan få missfall eller föda (ofta svårt sjuka barn) för tidigt.  Vissa stafylokockstammar som korna kan bära på utan att verka sjuka, kan hos oss ge allvarlig magsjuka. Campylobacter kan också finnas i mjölken, och det kan ge lika läskiga följder som EHEC. Läs mer här

Så nej, opastöriserad mjölk är inte rena rama mirakelmedicinen. Säkert har den nyttigheter som förstörs vid upphettning, det tror jag absolut. Men det är en sorts rysk roulette att dricka den, speciellt om man är nedsatt av någon anledning (på grund av hög eller låg ålder, underliggande sjukdom eller annat). Det är därför vi här hemma pastöriserar den egna mjölken (och även mjölk vi köper direkt från bonden). Barn räknas till gruppen med nedsatt immunförsvar, och att ge dem opastöriserad mjölk är lika korkat som att blunda när du kör bil. Eller att låta barnen slicka på skärbrädan som du just skurit rå kyckling på (för campylobacter får vi räkna med på kyckling, det visste du nog redan).

Missförstånd nummer tre: Opastöriserad mjölk är den mjölk som laktosintoleranta kan dricka. Jao, det kan de väl (om de törs…), men det är inte bristen på upphettning som är avgörande. Det är homogeniseringen, det vill säga att man på mejeriet skakar om mjölken så pass att fettkulorna slås sönder och fördelar sig i hela mjölken. Den urbana mjölkdrickaren är ju van vid att mjölken inte skiktar sig när den står därhemma i kylskåpet, och att hela mjölkpaketet innehåller lika mycket fett. Men den ohomogeniserade mjölken (även kallad lantmjölk) har sitt fett uppe vid ytan, i ett gräddlager. Den sorterns mjölk tåls ofta bättre av laktoskänsliga. Pastöriseringen påverkar inte fettsyrorna lika mycket som homogeniseringen, så sikta på pastöriserad lantmjölk om du tror dig vara laktoskänslig.

Kort sagt: Vi ska vara tacksamma att man började pastörisera mjölken under det förra seklet. Innan dess spreds bland annat tuberkulos (inte alls vanligt längre) via mjölken, och folk dog som flugor. Allt var inte bättre förr, gott folk. Lyssna inte på de som säger att de minsann druckit opastöriserad mjölk i hela sitt liv, och att de inte alls mått dåligt av det. De som drabbats av fel sorts bakterier i mjölken finns kanske inte kvar och kan berätta om det. Opastöriserad mjölk är inget som undanhålls den stora massan av överbeskyddande skäl, det finns alltför stora risker kring den mjölken för att släppa den lös.

Du kan inte se på en ko eller dess mjölk om den kommer ge dig sjukdomar du vill vara utan, därför ska mjölken pastöriseras. Punkt slut.

1 reaktion på ”Varför det är rätt att pastörisera mjölken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *