Djur, Hälsa, Mat, Säsong, Ute

Hägnets alla härligheter

Vad har man guldfasaner till? Och påfåglar? Ganska vanlig fråga, ska ni veta. Vi har dem för att de är roliga att vara med och se på. Guldfasanerna kan låta som ett helt litet djuraffärsfågelrum, och de dansar så fint när de uppvaktar. Detsamma gäller påfåglarna (fast de, eh… TUTAR mer än kvitterkuttrar), och de har ju förutom skönhet och snygg hållning även sin storlek att stoltsera med. Och som de dansar/spelar/tjusar!

Helt slut av allt ståhej och all prålighet i hägnet? Tupplur!
Helt slut av allt ståhej och all prålighet i hägnet? Ta en tupplur!

Guldfasantupparna verkar ha för få fasanhönor att kurtisera i år, för de dansar en hel del för standardhönsen. Inget som direkt applåderas av dessa damer. Är inte all uppmärksamhet bra uppmärksamhet?

rtgrth
Fasantupp som just dansat ett varv kring Fröken Beige på trappen – varför inte?

Även påfåglarna har obalans i könsfördelningen, och här har det hänt stora saker. Pappa Pyramus, vår påfågelurfader, har petas ner från tronen. Istället har unge herr Eva stegat upp och tagit på sig rollen som hägnshärskare. Han kläcktes på en viss Evas födelsedag, därav det klassiska namnet. Han skiljer sig från Pyramus genom sina svarta vingar, men när Eva var ung såg han faktiskt ut såhär:

Lik Eva som ung, men nu till salu
Lik Eva som ung, men nu till salu

Vit, liksom. Men svartvingad som vuxen, alltså. Just den här vita ynglingen och en treårig tupp är till salu, om ni har lust att bli med påfågel (vem har inte det!). Vi kan inte ha alla våra tuppar tillsammans under spelsäsong, även om det går bra under resten av året. De har varit hur vänliga som helst mot varandra utanför parningssäsongen, men nu när det är konkurrens om damerna blir det för trångt i hägnet. Pyramus och en tupp till har fått flytta till det lilla sommarhönshuset, där slipper de bli jagade av en övermorsk Eva. Dessutom har vi två årsgamla unghönor till salu.

Eva till höger, Glenn till vänster
Eva till höger, Glenn till vänster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *