Inne, Mat, Säsong

Gott på ett varmt sätt, också

En del av er tycker kanske att sommaren är för o-het. Det beror liksom lite på var i världen man befinner sig, och vad man ägnar dagarna åt. Jag är rätt nöjd med sommaren som den är och har varit. Om du mot förmodan inte håller med, då har jag ett kakrecept åt dig.

Trogna Bufféläsare kan känna igen receptet, och ursprungligen kommer det från en matblogg som Sarah Britton har. Ennywejs, vi testade kakorna igår, och de var godare än man kan tro. Faktiskt. Inte vidare snygga, M sa att de liknade grävlingsdynga, men skönhet är inte allt. De var godast att äta samma dag, blev lite för mjuka dag två. Det kan dock ha å göra med att jag inte plattade till våra kakor (för det hade de missat att skriva i tidningsreceptet, men så står det på Sarahs egen sida). Nästa gång gör vi plattare kakor, helt enkelt.

 

Svartbönskakor med chili och choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 2 msk linfrön (eller chia) med 3/4 dl honung och 1/2 tsk vaniljpulver. Låt stå. Under tiden mixar (med knivar alltså, fortfortfort och med hjälp av elektricitet, annars hade jag skrivit blandar) du 2 dl kokta svarta bönor (direkt från tetran täxämpäl, ba kööööör) med 2 msk olja (jag använde raps, men Buffé tycker inte-lika-närproducerad-kokosolja), 3/4 dl kakao och 1/2 tsk cayennepeppar (fast jag tog en bit torkad chili å smulade ner).

Ta bort mixknivar å annat (aktarej!) och rör i 3/4 dl (eller meeeer) hackad mörk choklad (för det är ju typ medusin) och eventuellt lite hackade torkade bär (jag skippade det helt, men Buffé tyckte tranbär). Rör ner honungsfrösmeten också.

Klicka ut smeten på en plåt, typ lagom stora klickar, och platta till dem lite. Strö över flingsalt (ja, det blir både fint och gott!).

Grädda i typ 20 minuter. Ät och bjud och ät.

Nästa gång gör vi lätt dubbel sats, det här blev ju bara typ 10-12 stycken. Just det där lite stabbigt sötsalta med bitar av choklad, och med chilin som liksom värmer efteråt. Gillart!

 

2 reaktioner på ”Gott på ett varmt sätt, också

  1. Nyttigt OCH gott, det är ju fantastiskt! Då kan man ju komma undan med att inte vara snygg, om man är en kaka alltså 🙂

    Gillar att du står upp för det svenska språket. Själv brukar jag övertydligt säga ”draglamm” om ”pulled lamb”, för det är ju vad det är. Gott är det också!

    1. Men visst är det bra, tänk att det finns såna kakor! Osnygghet är ju annars ingen dygd i vår kultur.

      Draglamm låter godare än pulled lamb, definitivt. Lite väl likt s k draglåda kanske, för oss insnöade, men för den stora massan är det ett begrepp vi borde försöka inpränta. Draglamm, heja!

      Förresten, såg att ni fått finfina fårkort (trillingarna t ex), så kom inte å säg att era får inte vet hur man gör! De är bara lite upptagna med annat emellanåt, typ gosa å beta å sånt. Tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *