Ängslan, anti-utopi, Barn

Våga Vägra EMV

Inatt drömde jag om EMV. Gör inte alla det? Neee, det är nog förbehållet oss omvärldsoroade. Matmässigt världsligt alltså.

EMV är Egna MärkesVaror, det vill säga matbutikernas egna märken. Ica har dem, Lidl, Coop, Hemköp – alla har dem! Det är en smart uppfinning som gör att maten kan säljas billigare i affärerna. Punkt slut? Nej. EMV har baksidor.

Affärerna brukar trumpeta ut att deras ”egna” varor kan hålla en hög och jämn kvalitet till ett lågt pris. Men vem är det som betalar mellanskillnaden, varför är det billigare? EMV pressar priserna, de tvingar leverantörer  som vill sälja sina produkter att sälja allt billigare, de konkurrerar bara genom pengarna. Självklart finns det även en kvalitetskontroll, men det är på den färdiga produkten, inte på vad produktionen leder till. Ansvar är inget som kan köpas billigt. Priset blir helt avgörande, och de stora kedjorna bryr sig inte ett jota om var i världen maten produceras.

JOHO, säger du, mjölken är ju från svenska gårdar även om det står Ica på den? Just nu ja. Det avgör butikskoncernen helt själv. En dag kommer mjölken vara från något annat land, för det var billigare där. När priserna pressas och svenska mjölkbönder slås ut (för det blir faktiskt följden när världspriserna på mjölkpulver gör att mejerierna måste sälja allt mer till EMV) blir det så småningom ont om svensk mjölk – och då byter EMV till det billigaste landets mjölk.

Om ni läser det finstilta (snälla, gör det!) på EMV-förpackningarna så ska ni se att det mycket sällan är svensk mat. Mjölken är en sån profilprodukt, den är vi van ska vara svensk. Då är väl resten också svenskt? Nej. EMV lever på att vi liksom får för oss att Coop och Ica låter svenskt och rejält, men sluta genast ge dem ditt förtroende. De bryr sig bara om en sak: pengar. Men vad är det vi borde bry oss om? Varför är det så dåligt att köpa billigare, importerad mat?

Vi är en del av Europa och varken kan eller ska stänga våra matgränser. Men vi måste ta mer ansvar för att kunna producera det vi själva gör av med. Det är viktigt både för att hela landet ska få leva, och för att vi sätter oss i en farlig sits om vi överlåter åt andra att göra vår mat. Vi tappar kontrollen över hur den tillverkas (tror du verkligen att billigare är bättre då?) och vi låter vår landsbygd ta stryk. Tills den dör.

I mitt dagliga arbete (när jag inte är bondmora på hemmaplan) ser jag vad EMV och billig importmat gör med landsbygden. Mjölkgårdar stänger ner, marken styckas upp och blir på sin höjd hästbete. Ännu oftare blir den bara igenvuxen och ledsen. All mark som djur har betat (eller som skördats till mat åt dem) kan inte bli annan jordbruksmark, den passar sällan för det. Komjölk kan inte bara förvandlas till havremjölk, om ni förstår vad jag menar. Men det är ett kapitel för sig.

Alltså: köp inte EMV. EMV dödar sund konkurrens och tar ifrån oss vår möjlighet att välja rätt. Och när ni ska köpa mejerimat: köp från svenska mejerier eller Arla. Arla (det gäller andra mejerier i Sverige också) säljer dock inte bara svenskt, så vänd på osten eller filen och läs. Låt dig inte luras av svenska namn som Lindahls eller Lönneberga, det är ingen garanti för ursprunget. Var en besvärlig kund, ifrågasätt butikernas utbud! Vad du väljer räknas, det är du som bestämmer hur Sverige och världen ska se ut i framtiden.

Framtiden börjar nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *