Ängslan, anti-utopi, Barn, Hälsa, Inne, Mat, Renovering

Min utsikt när jag skriver om vår insikt

Vackert ute! Dags att skriva om något jag tänker på en hel del, och ändå försöker att inte oroa mig för mycket över. Kemikalier. Svårt det där. Såhär är det:

En del tycker att vi är knäppa, knepiga, udda, och åter andra tror nog att vi är snåla. Varför? För att vi gillar använda saker.

Vi har försökt köpa det mesta begagnat till renoveringen, och ärvt en del av vänner och släktingar. Badkaret fanns på en lokal köp-å-sälj, handfatet var mina föräldrars, toaletten tillhörde en M-morbror, diskbänken kommer ur ett gammalt kök och så vidare. Inte bara för att det är billigare så, det finns många fördelar med använda ting. Det är väl hållna saker som inte alls var skrotfärdiga, de var bara utbytta mot nyare. Vi gillar att sakerna har en historia, och dessutom slipper vi nackdelarna med helt nya grejer.

Det senare blev väldigt tydligt när vi körde igång den nya tvättmaskinen. Jo, den köpte vi ny. Den maskin vi köpte begagnat när vi flyttade in får köra grovtvätt ute i mjölkrummet nu. Vi fick vädra intensivt de första gångerna nymaskinen användes, det känns på ångorna att de inte var hälsosamma. Elektronik i allmänhet och plast i synnerhet är ofta flamskyddsbehandlat på fabrik, och det avges extra mycket i början av prylens liv. Det är därför man inte ska ha elektronik på barnens rum eller där vi sover, för att minska insupandet av dylikt päckligt.

Det förvånar mig faktiskt att inte ännu fler insett fördelarna med begagnat. Begagnade tyger och möbler gör att du själv slipper tvätta bort eller vädra ut flamskyddsmedel, smutsavstötande medel och kemikalier som används vid färgning och blekning. Egentligen kunde begagnat vara dyrare än nytt, eftersom man får hälsofördelar på köpet.

Det finns såklart baksidor med gammalt också. Ni vet säkert redan att plast mjukare än lego (enkel tumregel!) kan innehålla mjukgörare som anses hormonstörande. Dessa ämnen frigörs i större koncentrationer vid uppvärmning, och det är därför man till exempel inte ska värma mat i plastlådor. En del saker kan vara svåra att hitta i annat än plast (pottor till exempel), och då är det faktiskt bättre att köpa nyare plast än gammal. Plast tillverkat inom EU är också att föredra framför annan import, för här finns striktare regler gällande mjukgörare (ftalater framförallt) och annat.

Vem sa att det är lätt att vara människa? När det viktigaste av allt är att inte oroa sig för mycket…

2 reaktioner på ”Min utsikt när jag skriver om vår insikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *