Mat, Säsong

Att värma sig på i novembrigheten

Maias medicinska glögg. Hur kul låter det? Men vet ni, det är jättegott! För oss lite annorlunda funtade blir det extra läckert just för att det heter medicinskt. Varm glögg är om inte annat en bra medicin mot kyla.

Receptet kommer från novembernumret av Friskvårdsmagasinet som Axelsons Gymnastiska Institut ger ut. Man behöver inte följa måttangivelserna i receptet slaviskt, smaken är ju trots allt en smaksak.

Koka upp ca två liter vatten. Släng i

  • 2 tsk torkade hela nejlikor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 kanelstänger, brutna i mindre bitar
  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 1/2 tsk hela svartpepparkorn
  • 5 hela stjärnanis

Låt sjuda ett bra tag, eller tills vattnet blivit ordentlig brunrött. Häll över alltihop i glasburkar eller dito flaskor. Om ni silar från grunkorna blir smaken mindre intensiv vid lagring, men kanske enklare att hantera. Förvaras kallt. Kryddorna silas ifrån när du ska dricka. Håller ett tag (?) i kylskåp,

Användes som glöggkrydda i te, tranbärsjuice, rödvinbärssaft, äppeljuice – eller vad som helst som ska smaka glögg. Gott! Och medicinskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *