Räds icke, det finns hopp! Här hittar du mina favoritrecept, bara att hugga in. Jag tar tacksamt mot era egna älsklingsrecept, bara att maila till frisalu@gmail.com eller skriva dem i kommentarsfältet längst ner!
Något av det bästa med just pumpor är att det går att lagra dem i rumstemperatur i typ ett år. Vi har haft pumpor i skåp och under sängar, från skörd och ända fram till nästa års skörd. Det är bra mat det!
Vid långlagring behöver man bara ha koll på att pumpan är oskadad och torr, och sen får man titta till dem ibland. Vi brukar lagra dem på något som tål väta, om vi skulle missa att de börjat brytas ner. En bit vaxduk eller liknande går bra. Ännu bättre är det med något med lite absorberande yta, typ vätskydd till sängen av typen plastad frotté. Börjar pumporna skrumpna lite, eller bli mjuka i skalet, då ska de ätas upp direkt. Eller kasseras såklart, om de passerat gränsen för goda.
Den sort vi odlar mest av (Banana Pink, en jättepumpa med anor från 1890-talet) ska vara godast efter någon månads lagring (en tröst när man har många!), men den är supergod redan direkt efter skörd.
Förra året fick vi en spaghettipumpa av en granne, och jag blev helt fast – vad roligt och vad gott!! Smakar faktiskt mer spaghetti än det smakar pumpa. Det finns mängder med recept och youtubeklipp som visar hur man ugnsbakar dem i halvor, och det funkar helt ok. Men jag föredrar faktiskt att ugnsbaka dem i skivor, som man skär en limpa ungefär. Går snabbare i ugnen än pumpahalvor, och jag tycker att det är lättare att få till långa spaghettitrådar. Prova vad som passar dig bäst!
Vitlöksfrästa pumpatärningar
Det enkla är ibland mer än gott nog. Jag brukar göra typ tärningsstora tärningar av pumpa och steka dem med hackad eller pressad vitlök och citronpeppar. Låt dem inte bli mosiga, utan stek dem bara nästan klara. Gott tillbehör till nästan all mat! Har inget kort på det, går så snabbt att göra och äta upp att det inte fanns utrymme för fotografering…
Pumpalasagne
En av mina favoriter! Kommer från boken ”Supergott & Supersnabbt” av Jessica Frej (Bonnier Fakta, 2018).
- 1 kg pumpa
- smör till formen
- 1 eller flera vitlöksklyftor
- 200 g färsk/fryst spenat
- ca 250 g lasagneplattor
- 2,5 dl mjölk + 2,5 dl vispgrädde (eller 5 dl valfri fetthalt, gott vilket som!)
- 1,5 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 krm muskot (kan uteslutas)
- saft från 1 citron (kan vara från flaska också, ca 3-4 msk då)
- minst 1 dl sötmandel eller hasselnötter (jättegott på, ta gärna mer!
- minst 150 g vitost av fetakaraktär (helst inte äkta feta – eftersom Grekland har en orimligt hög antibiotikaförbrukning till lantbruksdjuren)
Sätt ugnen på 200 grader
Skala eller skär av skalet på pumpan. Ta bort kärnhuset och skiva pumpan i tunna skivor, enklast med matberedare. Mandolin kan gå bra, kniv är slow food-lämpligt. Jag brukar skära pumpan i bitar först (och ta bort frön och trådigt innehåll) och sen skala med potatisskalare, brukar gå snabbast. Eller skära av med kniv, lite beroende på hur hårt skalet är.
Smörj en ugnsfast form med smör. Typ din vanliga lasagneform, kanske?
Skala och finhacka vitlöken och sprid ut i formen. Bråttom? Pressa den istället…
Lägg sen ett lager pumpaskivor i botten (strössla ut dem lite nonchalant, inte alls noga!), ett lager spenat ovanpå och sen ett lager lasagneplattor. Upprepa tills allt är slut, och avsluta med ett lager pumpa.
Blanda grädde, mjölk, salt, kryddor och citronjuice. Häll allt detta i formen.
Hacka mandel/nötter grovt och strö över lasagnen.
Smula över vitost.
Grädda i ugnen i ca 40 minuter – eller tills pasta och pumpa känns mjukt när du känner med en sticka. Det finns en risk att vitost och nötter bränns, så håll koll mot slutet och täck över vid behov.
Ugnsbakad pumpa
Jag brukar skära pumpan i slarviga bitar, stora som tofflor typ. Tar inte bort skalet, bara ställer dem på en plåt och kör i en halvtimme på ca 200 grader. Man kan känna med en sticka att de är mjuka å goa.
Om du ska äta pumpan som mat (!) kan du ringla över någon god olja och salta/peppra. Om du ska använda den färdigbakade till puré, bröd, falsk ostkaka eller annat, då är det bäst att köra den au naturel.
När pumpan svalnat är det lätt att skeda bort det godbakade från skalet. Baka bröd eller pumpakaka på det lättmosade pumpaköttet, ha det i smoothie, gör pastasås (se nedan) eller kanske falsk ostkaka (se nedan, även det). Eller ät som det är, med lite smör och citronpeppar! Jag fick tips (tack, Eva!) om att det var väldigt gott med vitlök, chili, lite hackad mandel och citron på i ugnen. Vad väntar du på ? Ugnsbaka din pumpa genast!
Rostade pumpakärnor
Pumpakärnor kan ha väldigt olika tjocka skal. Jag gillar lite hårdare skal och brukar inte mjuka upp dem innan. Jag rostar dem som de är, direkt ur pumpan. Annars kan man koka dem en halvtimme i helt vanligt vatten, kanske lite saltat, innan man ugnsrostar dem.
För att lättast få bort det där trådiga kärnhusinnehållet från kärnorna brukar jag, vartefter jag skedar ur dem ur pumpan, lägga dem i ett durkslag. När alla kärnor är urtagna sköljer jag dem i durkslaget och vispar runt med handen lite bland dem. Då lossnar oftast tråderiet väldigt lätt och kärnorna kan ösas ut på en ugnsplåt. Det kan vara bra att torka dem en aning innan de åker in i ugnen, och det gör man enklast med en handduk eller liknande, redan i durkslaget. Annars försvinner vattnet i ugnen, såklart, men ugnstiden förlängs – och eventuellt blir de lite mindre knapriga då.
Kryddor och olja tar man som man vill, men grundutförandet är att hälla lite olja och salt över och sedan röra runt bland kärnorna med nävarna. Har du inga nävar tillhands går en sked nästan lika bra.
Rosta i 175 grader ett tag. Typ en kvart kanske? Beror på kärnornas storlek och konsistens, men du kan ju ta ut en och testa efter en kvart. Låt den svalna en aning först bara! Jag brukar lägga en upp-och-nervänd plåt ovanpå efter en stund, för kärnorna tenderar att flyga iväg när de börjar bli klara. Går bra med lite bakplåtspapper eller någe ovanpå istället, när du hör att det börja poppa inne i ugnen.
Förvaras i lufttät burk, håller väldigt länge. Krydda efteråt om andan faller på!
Falsk ostkaka
Oerhört nedsättande namn på något så gott och praktiskt! Det går åt mycket pumpa (en bra sak, faktiskt!), det smakar gott, det är lätt att göra, går att variera mycket – det borde heta något finare. Jag har skrivit mer om det HÄR och där hittar ni även receptet.
Oerhört krämig – och väldigt god – pumpapastasås
- Smör att steka i
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2,5 dl pumpapuré (dvs ugnsbakad eller kokad och sedan mosad/mixad)
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl riven smakrik ost
- Salt och peppar efter tycke
Fräs vitlöken tills den är mjuk, rör i pumpakräm och grädde. Låt puttra en stund. Rör i osten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta, förslagsvis spaghetti. En del gillar att röra i färdigkokt pasta direkt i såsen, andra vill ha pastan vid sidan av.
Conrads pumpasoppa
Jag fick ett gott recept av maken till min lillkusin. Lite inexakta mängder, ni får höfta en aning. Blir ganska mycket soppa av receptet.
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- smör att steka i
- Rätt mycket pumpa (ett kilo kanske? lite mer?), skalad och i bitar
- Jättemycket (kanske 0,75 dl?) riven färsk ingefära
- 3 dl vitt vin
- 5 dl grädde
- 1, 5 liter vatten
- ett par buljongtärningar
Fräs lök och vitlök i en massa smör, häll i pumpan i lite mindre bitar och fräs med. Koka ihop allt och smaksätt med salt, vitpeppar och örtkryddor – till exempel oregano, timjan, salvia, basilika. Stavmixa och ät!
Mamma Gunhilds pumpasoppa
- 1,2 kg pumpa
- 2 gula lökar och 4 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 12 dl mjölk
- 4 grönsaksbuljongtärningar
- 4 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
- 1-2 lime, rivet skal och saft (faktiskt godare med lime än citron här)
- 2 tsk sambal oelek, eller liknande chilimojäng
Skala och skär pumpan i tärningar, eller använd lika mycket puré (som du gjort av ugnsbakad pumpa). Skala och hacka löken, fräs i smör. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. Låt koka ca 10 minuter, mixa den därefter, rör i hälften av crème fraichen. Smaksätt med lime, chiligrunka och eventuellt salt. Låt soppan koka upp, servera med crème fraiche klickat i, efter smak och tycke.
Pumpaplåt
Ett recept jag fick tips om av Marcus (tack!). Här hittar du det. (Vi brukar göra en variant av denn, fast på spisen. Steker pumpatärningar nästan klara (lite fasthet kvar är gott) i vitlök och citronpeppar, lägg undan och stek istället stora mängder grovhackad grönkål. Blanda med pumpan, smula över vitost (typ feta). Säkert gott med plåtreceptets korv och nötter i också – pumpa passar till mycket. 🙂
Baka på pumpa
Jag har rört ner mjukbakad pumpa(puré dådå) i det mesta, bland annat i bröddeg. Funkar bäst med ganska ljusa degar, tycker jag. Blir goda muffins, både av det mjukbakade och av färskriven puma. Går att använda i många recept som använder morot, behöver inte vara speciella pumpakakor/muffins eller så. Smaken gifter sig bra med till exempel kanel, kardemumma och ingefära, precis som morot och äpple. Ba kör på!
Häromdagen fick jag också tips om att råriva pumpa och röra ner i smet som ska bli filmjölkslimpa. Det ska vi definitivt testa!