Mat, Odling

Vänner som äpplar sig

Vänner till oss har kommit på en smart grej. De tar tillvara oönskad frukt och förädlar den. Bra äppelår är det så många ton trädgårdsfrukt som bara blir liggande på marken, utan att få komma till sin rätt. Koltrastarna och de andra ska såklart ha sitt, men det finns en gräns för hur mycket de orkar äta.

199

Därför har våra fiffiga vänner startat ett företag som heter 135 Äpplen. 135 därför att de håller till i Tyresö (postnumret, ni vet), och äpplen för att … ja, ni fattar. De mustar och saftar, syltar och marmeladar, senapar och äppelcidervinägrar – och de gör det väldigt bra. Basånivet. De går att hitta på instagram under #135applen. Just sayin.

205

Jag är särskilt svag för deras Dulce de manzanas, ett riktigt koncentrerat äppelmos. Julutgåvan var alldeles ljuvlig, med syrlighet och värmande kryddor. Om den är slut? Vatroru.

203

Jag önskar faktiskt att vi skulle bo liiite närmare Tyresö ibland. Största skälet är att moråfar bor där, men också för att jag lätt skulle kunna prenumerera på äppelmusten från vännerna. Lätt. Och vet ni, det skulle jag tycka även om de inte var våra vänner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *