Ängslan, Inne, Mittimellan, Renovering

Att se i dem i vitögat

Jag har haft ett världsligt problem, jag erkänner. Min vittvätt blir aldrig ren. Jag kan skylla på att maken blandar färger, att vattnet är konstigt, att tvättmedlet är för vekt. Men mina vita kläder blir så dassigt grå efter bara några tvättar. Och klart gula tyger blir senapiga. Varför?

Jag kan inte svara på hur eller varför, men nu har jag hittat botemedlet. Det är inte magiskt, det kräver lite ansträngning, men det fungerar! Titta här:

154

Det är inte på låtsas, och jag säljer inget själv (önskar att jag gjorde det!). Både de ”vita” och de ”gula” strumporna tvättades först som vanligt. Sen utövade jag vit magi på den ena av de båda strumporna i båda paren (fattar ni?), och resultatet ser ni på bilen. Nu är den ena teststrumpan ursprungsgul, och den andra vit, precis som de ska. Jag har fler exempel på kläder som blivit unga igen, men inte på bild. Blev så ivrig att före-bilderna inte blev av.

Det magiska är citrontvål. Japp, precis så enkelt som det låter. En sån där vitaktig, fast tvål som man kan köpa på snabbgooglade ställen, och som även kallas för fläcktvål. Den funkar! Jag har haft den hemma rätt länge, använt den sporadiskt till fläckar. Men nu har jag hittat mitt användningsområde, och jag tänker stanna där.

Hur gör man då? Det vet jag inte, men jag vet hur jag gör. Jag blöter plagget och gnuggar sen det med tvålen tills det löddrar. Jag kramar in tvållöddret ordentligt och låter plagget ligga inlöddrat i ett par timmar, eller över natten. Sen sköljer jag ur tvålen och torkar plagget som vanligt. Enligt uppgift kan man behöva upprepa på svåra fläckar, och till och med tillsätta lite salt till processen, men det har jag inte provat eller behövt.

Fånigt kanske, att tycka att det är ett problem att vita saker inte är vita. Men det är återigen det där stora i det lilla, att färger påverkar, och klarheten i det vita blir lätt en symbol för odödlighet och kontroll. Om man hårdrar det, alltså. Men annars mer en kamp mot kaos, en vilja att bevara. I vissa fall även en vilja att inte sumpa tidigare generationers kamp mot gråheten. Och sådär.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *