Hälsa, Mat, Odling, Säsong

Ljuvligheter heter det

Ni som följer oss på Instagram har redan sett att vi ätit pumpakaka, och ni andra får helt enkelt kliva upp på brädan här och nu: surfa med oss på pumpakaksvågen!

Kärt barn har många namn, och pumpakakan ni ser på bild kan även kallas för falsk ostkaka, guldpudding eller höstkaka. Oavsett namn är den alldeles fantastiskt god, ni måste faktiskt prova! Den är som ett perfekt mellanting mellan efterrätt och mat. Alltid rätt, helt enkelt.

Vi råkar ha en hel del pumpa i trädgården just nu, och den ska väl mestadels läggas in. Brukar bli väldans gott. Men pumpakaka kommer den också få bli många gånger, för saker i säsong är det ok att hinna tröttna på. Det är ju så långt till nästa säsong!

Ljuvligheten kakifierad
Ljuvligheten kakifierad

 

Receptet har ni här:

Falsk ostkaka / Guldpudding / Pumpakaka / Höstkaka

  • 1 kg pumpa, gärna ätlig (i övrigt inga specifika krav)
  • 3 droppar bittermandelarom (eller tre rivna bittermandlar, men hallå vad praktiskt det är med aromen!)
  • ca 2 msk socker eller honung (smaka på smeten, pumpa i sig är sött)
  • 1 dl sötmandel, eller lika mycket mandelmjöl (men med mjöl blir konsistensen något mindre lik ostkaka och mer puddinglik)
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl (fullkorns-)vetemjöl
  • 5 ägg (minst!)
  • 1 krm salt

Vispad grädde och lingonsylt till servering

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala (inte så himla noga alls, det ska ju ändå mixas), kärna ur och skär pumpan i mindre bitar (typ några cm i diameter, rätt rejäla bitar). Spara pumpakärnorna, torka och rosta dem (googla recept!).
  3. Baka pumpan i ugnen (på en plåt eller i den form som kakan ska gräddas i) tills den är mjuk, borde inte ta mer än en halvtimme.
  4. Låt pumpan svalna något och häv sen ner den i matberedaren, finfördela den däri. Eller kör den med stavmixern rakt i den bunke som du ska blanda i resten av grejerna i.
  5. Finhacka mandel och bittermandel (eller använd mjöl och arom), blanda med pumpamoset och alla andra ingredienser.
  6. Häll smeten i en ugnsform, typ normalstor. (…eh, 20 x 30 cm?)
  7. Grädda mitt i ugnen i en trekvart ungefär, se så den stannat och står still.
  8. Låt svalna något och ät med vispad grädde och lingonsylt. Du kommer närapå att svimma av matglädje!

Nästa gång ska jag prova att använda saffran istället för bittermandel, då blir det en falsk saffranspannkaka!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *