DIY, Hälsa, Inne, Renovering

Trapphallens pånyttfödelse

Det är ett tag sen den här bilden togs, men än är inte trappan och trapphallen helt färdig. Lumppappen sitter uppe, som ni ser, men färgen kommer först i slutet på veckan. Ett färgprov är gjort, och vi valde en som heter ljus pärlgrå från Auro. Den ser nästan vit ut, men passar bättre än vitvit till allt det gammelvita som redan finns. De lister som är smutspersikofärgade (!) får färg från Ottossons färg, nyans Varm Gråton.

Ursprungsläget. Uäcks.
Ursprungsläget. Uäcks.

Jag blundade länge för trappans usla skick, men det är en stor lättnad att ha tagit tag i det. Så skönt att få ut heltäckningsmattan och täcka hål och ojämnheter i väggarna. Hålen kom sig av att det stod omöjligt stora möbler på övervåningen när vi flyttade hit: de gick helt enkelt inte att få ner utan att få med sig en bit av tapeter och underlag. Vad sägs om en halvtonsbäddsoffa och en tramporgel en trappa upp? De måste i princip ha varit platsbyggda, för inte rymdes de i någon trapp inte!

Trappan uppifrån, plus lite spackel.
Trappan uppifrån, plus lite spackel.

Lite spackel fick jämna ut de djupaste hålen i väggen, men mindre ojämnheter tar lumppapp bort helt. Jag gillar verkligen det enkla i lumppappandet, det skrev jag om redan förra gången vi höll på med det. Vi köper det på rulle och river bitar som sen tapeklistras på plats, något överlappande varandra. Men det är ingen mönsterpassning, rutorna sätter man som man behagar. Storleken på rutorna anpassas efter lust, plats och dagsform, det spelar liksom ingen roll. Ytan blir mjuk och vänlig, och lite lapptäcksliknande.

Mattan bortriven, en skiva under bryts lätt bort.
Mattan bortriven, en skiva under bryts lätt bort. (Förlåt suddigheten)

Under heltäckningsmattan satt tunna skivor som dolde gamla trätrappans raspiga skönhet. Bort med dem! Lite pilligt att slipa bort listernas gamla lim frampå stegen (som sen ska förskönas ytterligare), men den ojämna ytan på stegträet får vara kvar – det är bra mot halka. Ljusare ska stegen bli, men troligen inte helt vita. Vi har bott med vit trappa förut, och det är inte något självändamål att kunna se vartenda litet pollenkorn och hårstrå. Tyckerja.

Hjälpreda i riveriet
Hjälpreda i riveriet

Nåväl, vi får la återkomma när det ser lite mer ut för världen. Och ni får bärga er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *