Ängslan, anti-utopi, Djur, Mat

Det här måste ni läsa

Ibland blir jag bara så trött. På folk. På veganer och på köttätare, på kortsyntheten och långsintheten. Ba lägg av, liksom! Allihop!

En gren av ilskan håller idag sina kloliknande kvistfingrar om den brännheta frågan om resistenta bakterier i importerat kött. Jag har bara en sak att säga om det. Eller några stycken kanske. Åkäj, nu åker vi (och ni får ursäkta de långa länkarna, länkfuntionen i programmet fungerar icket):

  • Ta ansvar. SLUTA KÖPA IMPORTERAT KÖTT. Punkt. Det finns inga ursäkter. Varken i mataffären eller på restaurangen. Svensk djurhållning är bättre och säkrare, vi har lägre antibiotikaförbrukning bland våra livsmedelsproducerande djur än något annat land (utom jmf med Norge och Island, de har lägre), och de svenska bönderna är en utrotningshortad art. De behöver vårt stöd för att orka kämpa mot de fuskande konkurrenterna i resten av världen.
Läs mer här: http://www.sva.se/upload/Redesign2011/Pdf/Om_SVA/publikationer/Antibiotika_o_djur_EU.pdf
  • Läs Formas-boken om antibiotika, eller iaf några kapitel. Den är lättläst och snygg (och gratis), och alltigenom livsviktig. Antibiotikaresistensen är på riktigt ett av de största hoten mot mänskligheten. Inte för att mänskligheten är så lättälskad, men det handlar om att du och jag kan komma att dö av saker vi tror farbror doktorn fixar lätt (t ex lunginflammation och sårskador). Vi kommer inte kunna opereras, vi kommer inte kunna få en fungerande medicin, vi kommer dö som flugor av banala infektionssjukdomar. Tillbaka till tiden före antibiotika, där folk dog unga.
Här hittar ni boken, gratis: http://www.formas.se/PageFiles/13525/Antibiotika_boten_och_hoten.pdf
  • När du är sjuk: ät antibiotika om det behövs, men bara då. Se till att läkaren kan motivera varför du inte istället ska avvakta eller rengöra mer eller provta – eller vad det nu kan vara. Läkare är också människor, ibland skriver de ut antibiotika bafratt. För säkerhets skull. Kräv att hen motiverar sitt val, gärna med en bakteriell provtagning med resistenskontroll. Det slarvas ofta med provtagningsrutiner ute i vårdsvängen. Detsamma gäller självklart hos veterinären.

Om du nu får antibiotikan utskriven, ta kuren precis som det står. Förkorta den inte, slarva inte med intervallen. Ta ansvar för att ta kål på bakterierna på bästa sätt och minska risken att de hinner bli resistenta.

  • Om du reser utomlands, tänk på att du riskerar att få med dig resistenta bakterier hem. Läs på innan du åker och följ de råd som finns angående handhygien, risklivsmedel och platser (t ex sallad och sjukhus). Jag citerar Vårdguidens info om rese-riskerna: ”Undersökningar visar att 79 procent av besökarna till Indien kom hem med antibiotikaresistenta tarmbakterier. Motsvarande siffror för Egypten är 50 procent och Thailand 22 procent.” Sug på den!
Mer här: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Fa-inte-med-dig-antibiotikaresistenta-bakterier-fran-resan/

Det var inte allt, men det var en hel del. Ni har väl redan svimmat.

 

4 reaktioner på ”Det här måste ni läsa

  1. Oj, som du bloggar! Hade (faktiskt) inte trott att jag skulle hitta något nytt men ack så fel jag hade! Väldigt bra skrivet om ab-resistens, man blir mörkrädd när man hör vissa resonemang…

    På spisen kokar nu en gryta på medicinfritt och nästan överdrivet närproducerat lamm, det är en härlig känsla!

  2. Kan bara instämma! Jag hör och ser snart gnistan slockna hos våra fantastiskt kämpande lantbrukare när jag åker runt i mitt jobb som forskande veterinär. De är snart beredda att sänka sin/ vår standard för att överleva. OM vi som konsumenter inte gör något och betalar den kronan extra som det kostar att följa djurskyddslagarna…som andra länder faktiskt inte gör, inte ens EUs lagar!!! Vi har ett galopperande resistensproblem som slår in den svenska skyddsdörren OM vi inte stoppar det NU!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *